Ekološki otisak

sand-footprint-1539133

Ekološki je otisak mjera ljudskog utjecaja na prirodne resurse. 

Postoje različiti kalkulatori kojima se on mjeri. Jedan od njih je: http://www.footprintcalculator.org/home/en.

Da bi se izračunao ekološki otisak, razmatra se nekoliko načina korištenja prirodnih resursa. Ti se oblici mogu mjeriti u jedinicama površine, koje su važne za održavanje biološke produktivnosti. Resursi koji se ne mogu izmjeriti pomoću ovih izraza izuzeti su iz izračuna – zato se kruti otpad i voda, na primjer, ne računaju u ekološki otisak. Komponente otiska podijeljene su na pod-otiske koji, kada se zbroje, otkrivaju veličinu ukupnog ekološkog otiska. Pod-otisci su otisak zadržavanja ugljika, otisak pašnjaka, šumski otisak, otisak ribolova, otisak uzgojnih područja, otisak izgrađenih područja.

Pored ekološkog otiska, postoje još otisak vode i otisak ugljika.

Otisak vode se mjeri u litrama i dijeli se na plavu, zelenu i sivu vodu. Plava voda odnosi se na podzemnu, slatku, jezersku i riječnu vodu; zelena voda odnosi se na kišnicu; a siva voda odnosi se na količinu vode koja je potrebna za razrjeđivanje svih zagađivača koji se proizvode. Svrha vodenog otiska je mjerenje utjecaja na našu hidrosferu.

Ugljični otisak mjeri količinu ugljičnog dioksida (CO2) koji je u atmosferu, izravno ili neizravno, emitiran ljudskim aktivnostima ili je nakupljen tijekom životnog vijeka proizvoda. Sadrži količinu šuma potrebnih da apsorbiraju ugljik proizveden od strane naše potrošnje

Svaka osoba može smanjiti svoj ekološki utjecaj usvajanjem zdravih navika poput konzumiranja svježe hrana, jer npr. ugljični otisak jedne banane je 25 grama CO2, dok je otisak limenke tune 200 grama. 

Jedan od načina je da više hodate, vozite bicikl ili koristite javni prijevoz. Ako npr. autom prijeđemo 2500 kn godišnje onda stvaramo 7 tona CO2.

Svakodnevno u kućanstvu možete doprinijeti zaštiti okoliša razvrstavanjem otpada, korištenjem obnovljivih izvora energije, smanjenjem potrošnje vode. Stoga pokušajte malim koracima utjecati na dobrobit našeg planeta.

Podijeli: