Izračun točke pokrića – Izračunajte minimalnu prodaju za pokrivanje troškova

Izračun točke pokrića 2025 - formula

Izračun točke pokrića reći će vam broj jedinica proizvoda ili usluga koje treba prodati, obično u jednom mjesecu, kako bi se pokrili svi fiksni i varijabilni troškovi poslovanja.

Jedan od ključnih dijelova poslovnog plana je upravo izračun točke pokrića. To je brz i jednostavan način da procijenite ima li vaša poslovna ideja financijskog smisla. Ako, primjerice, izračunate da trebate prodati 100 kuglica sladoleda mjesečno, a vaša konkurencija u prosjeku prodaje 80, tada imate tri opcije: smanjiti troškove, povećati cijenu ili razmotriti druge poslovne prilike.

Fiksni i varijabilni troškovi

Troškovi poslovanja dijele se na:

  • Fiksne troškove, koji su nepromjenjivi i nastaju bez obzira na obim prodaje (npr. najam, režije, plaće zaposlenika, osiguranje, amortizacija).
  • Varijabilne troškove, koji ovise o broju proizvedenih jedinica ili pruženih usluga (npr. sirovine, materijali, plaće po učinku, potrošni materijali).

Primjer varijabilnih troškova (u eurima):

TroškoviMesni meniVege meni
Trošak direktnog rada€ 0,00€ 0,00
Trošak sirovina i materijala€ 1,38€ 1,06
Drugi direktni troškovi€ 0,00€ 0,00
Ukupni varijabilni troškovi€ 1,38€ 1,06
Prodajna cijena€ 5,31€ 5,31

Primjer fiksnih troškova (u eurima):

Fiksni troškoviMjesečni iznosGodišnji iznos
Plaća kuhar€ 1.444€ 17.328
Plaća pomoćni kuhar€ 466€ 5.592
Plaća konobar€ 1.066€ 12.792
Plaća pomoćni konobar€ 233€ 2.796
Plaća dostavljač€ 233€ 2.796
Plaća prodavač/ica€ 466€ 5.592
Najam€ 1.129€ 13.548
Režije€ 331€ 3.972
Čišćenje i održavanje€ 79€ 954
Telefon i internet€ 73€ 880
Ostali troškovi (ukupno)€ 754€ 9.055
Ukupni fiksni troškovi€ 6.161€ 73.932

Izračun točke pokrića

Formula za točku pokrića je:


Točka pokrića  =
Fiksni troškovi
Prodajna cijena-varijabilni troškovi

Izračunajmo primjer za dva proizvoda:

  • Prodajna cijena: € 5,31
  • Varijabilni troškovi:
    • Mesni meni: € 1,38
    • Vege meni: € 1,06
  • Fiksni troškovi (mjesečno): € 6.161
  • Pretpostavka prodaje:
    • Mesni meni: 60%
    • Vege meni: 40%

Rezultati:

NazivPostotak prodajeIzračun točke pokrićaMinimalna mjesečna prodaja
Mesni meni60%€ 3.697 ÷ € 3,93 = 940kom
Vege meni40%€ 2.464 ÷ € 4,25 = 580kom

Prema izračunu, potrebno je prodati najmanje 940 komada mesnog menija i 580 komada vege menija kako bi se pokrili svi troškovi poslovanja.

Ako imate dodatnih pitanja ili trebate pomoć u prilagodbi kalkulacija, slobodno nam se javite! 😊

Podijeli: