Izračun točke pokrića reći će vam broj jedinica proizvoda ili usluga koje treba prodati, obično u jednom mjesecu, kako bi se pokrili svi fiksni i varijabilni troškovi poslovanja.
Jedan od ključnih dijelova poslovnog plana je upravo izračun točke pokrića. To je brz i jednostavan način da procijenite ima li vaša poslovna ideja financijskog smisla. Ako, primjerice, izračunate da trebate prodati 100 kuglica sladoleda mjesečno, a vaša konkurencija u prosjeku prodaje 80, tada imate tri opcije: smanjiti troškove, povećati cijenu ili razmotriti druge poslovne prilike.
Fiksni i varijabilni troškovi
Troškovi poslovanja dijele se na:
- Fiksne troškove, koji su nepromjenjivi i nastaju bez obzira na obim prodaje (npr. najam, režije, plaće zaposlenika, osiguranje, amortizacija).
- Varijabilne troškove, koji ovise o broju proizvedenih jedinica ili pruženih usluga (npr. sirovine, materijali, plaće po učinku, potrošni materijali).
Primjer varijabilnih troškova (u eurima):
Troškovi | Mesni meni | Vege meni |
Trošak direktnog rada | € 0,00 | € 0,00 |
Trošak sirovina i materijala | € 1,38 | € 1,06 |
Drugi direktni troškovi | € 0,00 | € 0,00 |
Ukupni varijabilni troškovi | € 1,38 | € 1,06 |
Prodajna cijena | € 5,31 | € 5,31 |
Primjer fiksnih troškova (u eurima):
Fiksni troškovi | Mjesečni iznos | Godišnji iznos |
Plaća kuhar | € 1.444 | € 17.328 |
Plaća pomoćni kuhar | € 466 | € 5.592 |
Plaća konobar | € 1.066 | € 12.792 |
Plaća pomoćni konobar | € 233 | € 2.796 |
Plaća dostavljač | € 233 | € 2.796 |
Plaća prodavač/ica | € 466 | € 5.592 |
Najam | € 1.129 | € 13.548 |
Režije | € 331 | € 3.972 |
Čišćenje i održavanje | € 79 | € 954 |
Telefon i internet | € 73 | € 880 |
Ostali troškovi (ukupno) | € 754 | € 9.055 |
Ukupni fiksni troškovi | € 6.161 | € 73.932 |
Izračun točke pokrića
Formula za točku pokrića je:
Točka pokrića = | Fiksni troškovi |
Prodajna cijena-varijabilni troškovi |
Izračunajmo primjer za dva proizvoda:
- Prodajna cijena: € 5,31
- Varijabilni troškovi:
- Mesni meni: € 1,38
- Vege meni: € 1,06
- Fiksni troškovi (mjesečno): € 6.161
- Pretpostavka prodaje:
- Mesni meni: 60%
- Vege meni: 40%
Rezultati:
Naziv | Postotak prodaje | Izračun točke pokrića | Minimalna mjesečna prodaja |
Mesni meni | 60% | € 3.697 ÷ € 3,93 = 940 | kom |
Vege meni | 40% | € 2.464 ÷ € 4,25 = 580 | kom |
Prema izračunu, potrebno je prodati najmanje 940 komada mesnog menija i 580 komada vege menija kako bi se pokrili svi troškovi poslovanja.
Ako imate dodatnih pitanja ili trebate pomoć u prilagodbi kalkulacija, slobodno nam se javite! 😊