Što je društveni utjecaj?

Stručnjaci odgovaraju

DATUM: 26.05.2018.

Društveni utjecaj nema univerzalnu definiciju niti metodologiju po kojoj bi se mjerio. Prihvaćena definicija u Hrvatskoj je da društveni utjecaj promatra cjelokupno djelovanje organizacije s ekonomsko-financijskog, društvenog i okolišnog aspekta, koje nastaje provedbom aktivnosti organizacije.

Standardni financijski izvještaji koje su organizacije dužne dostavljati različitim društvenim institucijama ne daju širu sliku koji programi, projekti, aktivnosti ili čak općenito poslovanje stvaraju društvene promjene. Najčešće su promjene koje poslovanje ostavlja na dionicima i najveće, a to prolazi nezabilježeno.

U svakom mjerenju društvenog utjecaja proteže se pitanje „Što se promijenilo“ ili tzv. theory of change koja detaljno opisuje kako analizirane aktivnosti koriste određene resurse (inpute) za dobivanje rezultata i ishoda koji utječu na dionike.

Najteže je mjeriti utjecaj koji ostavljate na ljudima, jer ovisi o puno čimbenika koji mogu dati iskrivljenu sliku vašeg stvarnog utjecaja. Na primjer, osvajanje 100.000 kuna na lotu financijski stabilnoj i osiguranoj osobi možda manje znači nego beskućniku. Tko će na koji način iskoristiti novce i kako će to utjecati na njegove bližnje uvelike ovisi i kakav će biti utjecaj od tih 100.000 kuna.

Financijski stabilna osoba će možda kupiti novi auto s kojim će više putovati, upoznati nove ljude, nove kulture, ali će s druge strane njezino putovanje imati negativan utjecaj na okoliš zbog zagađenja.

Beskućnik će možda pronaći stan, osigurati si osnovne živote uvjete, tažiti pomoć kod zapošljavanja, zaposliti se, biti manje bolestan i time smanjiti troškove njegovog zbrinjavanja od strane države.

Koja od ove dvije osobe ima veći utjecaj na društvo na nama je da procijenimo i izmjerimo.

Podijeli: