Što je društveni povrat ulaganja?

Stručnjaci odgovaraju

DATUM: 26.05.2018.

Društveni povrat ulaganja (DPU) ili engleski SROISocial return on investment je društveni, ekonomski i ekološki utjecaj prikazan kroz financijsku vrijednost. Najrasprostranjeniji je oblik mjerenja društvenog utjecaja jer daje financijski izračun koliko će 1,00 kuna ulaganja dati društveni povrat kroz 5 godina.

Izvještaj se radi kroz impact mapu (mapu utjecaja) gdje ponajprije morate utvrditi vaše područje mjerenja i definirati koji su ključni dionici na koje je vaša aktivnost najviše utjecala. Nakon saznanja koji su ključni dionici potrebno je definirati koji su njihovi ulozi, pa će tako zaposlenici ulagati svoje vrijeme, donator svoj novac, korisnici vaših usluga isto troše svoje vrijeme i sl.

Kroz cijeli proces je bitno tražiti povratne informacije od dionika i dobiti odgovor na pitanje „Što se promijenilo“. Neki će dionici reći da je vaša edukacija bila nepotrebna i da su mogli pametnije utrošiti vrijeme, drugi će možda brže naći posao, biti samopouzdaniji, više će izlaziti. Odgovori ovise s kojim dionicima radite i koje aktivnosti ste proveli. Svakom odgovoru se može pridodati financijska vrijednost; npr. kod više izlazaka je to trošak kave ili putovanja na kavu, kod zapošljavanja je to trošak umanjenja naknade za nezaposlene od HZZ-a i sl.

Nakon dobivanja ishoda i pridodavanja financijskih pokazatelja, kako bi realno izmjerili kakav je utjecaj imala naša aktivnost moramo uzeti u obzir i okolinu u kojoj dionik boravi i sve ostalo što je moglo utjecati na njega. Npr. ako se on zaposli to ne znači da je išao samo na našu edukaciju i zbog nje dobio posao, već se možda osoba kontinuirano educira, pa i drugi elementi mogu utjecati na njegovo zapošljavanje.

Podijeli: